EKSTREMNI SPORTOVI

Rafting (eng. raft = splav) vrsta je sporta, obično na rijeci, gdje se grupa ljudi (između 4 i 10) spušta gumenim čamcem niz riječne brzace, s ciljem uzbuđenja, avanture i druženja. Rafting iako spada u skupinu ekstremnih sportova , prvenstveno vid sportske rekreacije.


Igra je bazirana na adrenalinu i zabavi među igračima. Ona jača duh i karakter igrača, uči ih timskom radu, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Za ključ uspjeha u igri je najviše bitna inteligencija i timski rad. Snaga nije uopće bitna, već samo dobro taktiziranje i odlučnost momčadi, a mali postotak igra brzina i spretnost.
Rekreativni paintball je kod nas našao svoju najveću primjenu kroz
team building programe, gdje kod uposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednak položaj bez obzira na poziciju u tvrtki.


Naziv "brdski biciklizam" ili "montibajking" (od engleskog izraza mountain-biking) odnosi se na svaku vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom (brdski bicikl, mountain bike) izvan izgrađenih prometnih pravaca. To se ponajprije odnosi na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje (npr. niz stepenice, u parkovima). Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u natjecateljskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne uporabe istiskuje druge vrste bicikala. Čak štoviše, velika većina korisnika uopće ne koristi brdski bicikl kao sportski rekvizit nego isključivo kao prijevozno sredstvo.


Jet ski ili skuter za vodu je rekreacijsko vozilo za jednu osobu (stajaći i sjedeći) ili za dvije do četiri osobe (sjedeći). Jet ski je ime modela kojeg je proizveo Kawasaki, ali je postalo opće prihvaćeno kao naziv za sve skutere na vodi. Zbog njihove relativno niske cijene te slobode i sigurnosti koju pružaju vlasnicima, jet skijevi su postali popularna vozila za rekreaciju, a obvezna dodatna oprema obuhvaća sigurnosni prsluk i kacigu.

Napisao: J. Barišić